5 syytä suosia sesonkiruokaa

Odotteletko tiettyjä sesonkiherkkuja, kuten uusia perunoita tai mustikoita? Jääkö sesonkituotteiden seuraaminen siihen vai oletko tietoinen koko vuoden rullaavasta satokaudesta ja sen antimista? Miksi kannattaisi?

Sesongin seuraaminen on helppoa, jopa hauskaa. Monet kaupat infoavat satokauden kulusta hevi-osastolle ripustetuissa kylteissä ja jakavat sivustoillaan ruokaohjeita, joissa hyödynnetään satokauden parhaita tuotteita. Jos kuitenkin haluat suunnitella ostoksesi etukäteen, onnistuu se helposti satokausikalenteri -sivustoa tai Google Play -kaupasta ladattavaa ilmaista Nauris, Tähkä ja Sadonkorjuu -puhelinsovellusta apuna käyttäen. Näistä on näppärä tsekata, että mitkä vihannekset ja hedelmät ovat juuri nyt sesongissa, eli parhaiten saatavilla ja herkullisimmillaan.

Miksi sesonkiruokaa kannattaisi suosia?

5 SYYTÄ SUOSIA SESONKIRUOKAA

Ekologisuus: Sesongissa olevien vihannesten ja hedelmien suosiminen on ehdottomasti maukkain ekoteko. Käyttämällä sesongissa olevia kasviksia, vähennät huomattavasti ruokasi hiilijalanjälkeä. Etenkin, jos ostoskoriin eksyy sen myötä enemmän kotimaisia tuotteita. Kun hedelmän/vihanneksen satokausi on parhaimmillaan, niitä on saatavilla runsaasti ja se mahdollistaa valtavien lastien kuljettamisen - niin ruoan kuljetuksen hiilijalanjälki on muita ruoka-aineita pienempi.

Suomen luonto on täynnä syötävää ja jo siitä syystä kannattaa tsekata parhaat marja-, sieni- ja villiyrttisesongin ajankohdat tarkoin. Itse kerätyn tai kasvatetun ruoan ekologisuutta ei päihitä mikään.

Edullisuus: Runsaan tarjonnan vuoksi, satokauden kasvikset ovat usein varsin edullisia. Havahdun tähän joka vuosi kurkkuostoksilla. Talven lähestyessä, kotimaisen kurkun hinta pongahtaa pilviin kun taas kesällä sesongin aikaan, kurkkua saa nauttia suorastaan naurettavan edullisesti. Jos halajat kurkkua sesongin ulkopuolelta, kannustan silti lämpimästi valitsemaan kotimaisen vaihtoehdon.

Maku: Vihannekset, hedelmät, juurekset ja marjat ovat parhaimmillaan sesongin aikana, ne suorastaan pursuavat makua!

Hävikin vähentäminen: Kun tarjontaa on paljon, tulisi kysynnän kasvaa sen mukana. Kun valitset ostoskoriisi niitä tuotteita, joita on varastossa paljon - edesautat vähentämään ruokahävikkiä. Mitä enemmän runsaan tarjonnan tuotteita ostetaan, sitä vähemmän niitä ehtii mennä pilalle kauppojen hyllyillä. Mun ihannemaailmassa kaupoista saataisiin vain sesongissa olevia tuotteita, se ´rikastuttaisi meidän kaikkien ruokavaliota kun emme valitsisi ympäri vuoden niitä tuttuja ja turvallisia vihanneksia hevi-osastolta.

Ruokavalion monipuolisuus: Kuten aiemmassa kohdassa jo mainitsinkin, jos suosisimme sesongissa olevia tuotteita, ei arkiruoka pitäisi sisällään samoja juttuja ympäri vuoden. Musta on ihanaa tsekata sesonkituotteet ennen kauppaan lähtöä ja miettiä ruoat niiden perusteella. Näin ruokavalioni pysyy värikkäänä, monipuolisena ja herkullisena.

Tartutko sinä tuttuun ja turvalliseen, vai suositko sesongissa olevia kasviksia?

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit