UUNIPERUNAT PORKKALATÄYTTEELLÄ

Olen aina pitänyt kouluruoasta - pinaattikeittoa ja maksalaatikkoa lukuunottamatta. Yksi ruoka kipusi kuitenkin heittämällä ruokalakokemusteni kärkeen. Ala-asteelta tutuksi tulleet uuniperunat savulohitäytteellä, hivelivät pienen Jasmiinan makuhermoja niin isosti, että vielä tänäkin päivänä mun tekee säännöllisin väliajoin mieli tätä klassikkoherkkua. Täyte on tosin kokenut pienen muodonmuutoksen, sillä nyt se on täysin vegaaninen.

Porkkalan valmistaminen saattaa olla monille hieman turhauttava ja pitkä prosessi. Minä olen yksi niistä. Olenkin tottunut oikomaan tutusta uuniin suolapedillä -versiosta ja tänään esittelenkin tyylin, jolla itse tykkään valmistaa porkkalaa. Tämäkin operaatio vie sen verran aikaa, että mieluusti teen kerralla isomman satsin ja suunnittelen viikolle jonkun toisenkin savulohimaisen ruoan. Tuotos on parhaimmillaan, kun sen antaa muhia marinadissa yön yli, joten kiireessä tähän reseptiin ei kannata tarttua, mutta lupaan sen olevan kokeilemisen arvoinen siitä huolimatta.

PORKKALA


4 isoa porkkanaa

3 rkl merisuolaa

vettä niin, että porkkanat mahtuvat kiehumaan mukavasti


MARINADI:

3 tl (Poppamies Jalosavu) savuaromia

2 tl sitruunamehua

1 tl valkoviinietikkaa

1rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

TEE NÄIN

- Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä. Iske pestyt porkkanat, suola ja vesi kattilaan. Keitä porkkanoita niin kauan, että ne kypsyvät. Ne saavat jäädä hieman napakoiksi.

- Jäähdytä porkkanat ja suikaloi ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä.

- Valmista marinadi sekoittamalla marinadiin tarvittavat ainekset kannellisessa astiassa. Lisää porkkanasiivut ja pyörittele huolellisesti niin, että marinadi levittyy tasaisesti porkkanoihin.

- Anna maustua suljetussa rasiassa jääkaapissa mieluiten yön yli.

UUNIPERUNAT PORKKALATÄYTTEELLÄ

4 isoa perunaa

PORKKALATÄYTE

Porkkalaa (ohje yllä)

1 purkki kaurafraichea

pieni sipuli silputtuna

2 rkl majoneesia (esim. Extran on vegaanista)

1,5 rkl sitruunamehua

0,5 tl sitruunapippuria

+ suolaa

Viimeistelyyn: oliiviöljyä ja tuoretta tilliä (tai persiljaa)

TEE NÄIN

- Pese perunat ja pistele niihin haarukalla muutamat reijät. Kypsennä perunoita 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan, tai niin kauan kunnes perunat tuntuvat kypsiltä.

- Suikaloi porkkalasiivut pieniksi paloiksi ja sekoita ne muiden porkkalatäytteen ainesten kanssa sekaisin kulhossa. Tarkista suola. Viimeistele halutessasi oliiviöljyllä ja tuoreella tillillä. (Meillä kokattiin henkilölle, joka ei pidä tillistä. Käytin korvaajana persiljaa.)

- Viillä perunoihin ristiviillot ja purista hieman alareunasta, jotta perunat aukeavat kunnolla. Tarjoile porkkalatäytteen kanssa.

Onpas kivaa olla taas ruokajuttujen äärellä! Täällä meidän massiivisessa 22 neliön yksiössä, on samaan sarjaan kuuluva "keittiö", jossa kokkailu ja etenkin tuotosten kuvaaminen on aivan totaalisen mahdotonta. Tästä johtuen kokkailujen dokumentointi on jäänyt hieman vähemmälle viimeaikoina. Kaikkeen tähän on tulossa kuitenkin helpotusta aivan lähikuukausina, ja reseptien kokeilu sekä niiden puhtaaksi kirjoittaminen, pääsee jälleen tuttuun rooliinsa mun viikkorutiinia. En malttaisi millään odottaa!

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kotkotuksia
Kotkotuksia,
Oi nam, nää vaikuttaa hyviltä! Pitääkin pistää testiin <3
nouw.com/kotkotuksia
IP: 82.99.3.229