NÄMÄ HYGIENIATUOTTEET VAIHDAT HELPOSTI EKOLOGISEMPIIN

Ekologisempaan ja kestävämpään elämäntyyliin ei tarvitse loikata kertarysäyksellä. Se ei vaadi valtavaa sijoitusta, suuria eleitä tai vuosien opiskelua. Itseasiassa, niillä arjen pienimmiltä tuntuvilla valinnoilla, on lopulta suurin vaikutus. Ne ovat usein sellaisia päivittäin käyttämiäsi tuotteita, jotka tuntuvat niin pieniltä, ettet edes ajattele niitä. Vanulappuja, tamponeja tai nestesaippua. Saat huomata, että yhdenkin kertakäyttöisen tuotteen vaihtaminen uudelleen käytettävään, näkyy kylpyhuoneesi roskien määrässä enemmän, kuin ehkä osasitkaan arvata.

Kaivelin peilikaappiani ja listasin muutamia helpostilähestyttäviä tuotteita, joiden ansiosta meidän kylpyhuoneen roskis ei tunnu täyttyvän koskaan.

KYLPYHUONEEN KESTOTUOTTEET

kuukuppi

Kuukuppi ansaitsee ehdottomasti olla tämän listan kärjessä. Sen lisäksi, että kuukuppi on ekologisin kuukautissuoja, on se ainakin omien kokemusteni perusteella myös heittämällä mukavin, helpoin ja hygienisin. Suosittelen tätä siis erittäin lämpimästi aivan kaikille, vaikkei ympäristöasiat kiinnostaisikaan.

Miksi vaihtaa kuukuppiin?
Lähde: Lunette.com

Eettisyys: Lunette-kuppi valmistetaan Suomessa, tuotteiden valmistusprosessi on läpinäkyvää ja ihmisoikeuksista huolehtivaa.

Kulutus: Oikein huollettuna kuukuppi kestää vuosia. Kuppi on myös kukkaroystävällinen valinta ja maksaa itsensä takaisin jo kolmessa kuukaudessa. Ajattele kuinka paljon kulutat vuodenkin aikana rahaa kuukautissuojiisi.

Ympäristö: Säästät luontoa valtavalta määrältä tamponi- ja sideroskaa. Myöskään tuotteen valmistusprosessista ei koidu niin valtavia päästöjä, sillä Lunette-kupit valmistetaan ja pakataan Suomessa.

Kotimaisuus: Kuten jo mainitsinkin, Lunette-kupin käyttö tukee Suomalaista työtä.

Terveys: Lunette kuukautiskupin lääketieteellinen silikoni ei kuivata limakalvoja. Kuppi kerää vuodon, sen sijaan että imisi kosteuden - tällä on huomattavan paljon merkitystä sisuskaluillesi.

Helppous ja varmuus: Voit käyttää kuppia huolettomasti yön yli ja jopa 12 tuntia putkeen. Kuukuppi kulkee helposti mukana ja sitä voi käyttää huoletta treenatessa, uidessa tai saunoessa.

Vinkkivitonen: Jos kuukupin "antenni" tuntuu hankaavan, lyhennä sitä varovaisesti puhtailla saksilla.

bambuhammasharja

Bambua hyödynnetään kestotuotteissa sen hurjan kasvuvauhdin ansiosta. Hammasharjojen bambusta valmistetut varret ovat 100% biohajoavia, mutta harjakset kuuluvat sekajätteeseen. Hammasharjaa vaihtaessa voit siis napsauttaa harjaspään irti varresta (varsi kompostiin ja harjaspää sekajätteeseen) tai nyppiä harjakset irti pihdeillä (harjakset sekajätteeseen ja varsi kompostiin).

Meillä on käytössä Hydrophilin hammasharjat, joiden varsi on valmistettu bambusta ja harjakset kasvipohjaisista ainesosista. Hammasharjojen pakkaukset ovat 100% kierrätysmateriaaleista.

Vähän bambusta: Bambu on maapallon nopeimmin kasvava materiaali. Se on luonnostaan antibakteerista, eikä sen viljelyssä tarvita lannoitteita tai torjunta-aineita.

meikinpoistoliinat

Kertakäyttöisten meikinpoistoliinojen sijaan, voit käyttää konepestäviä vaihtoehtoja. Näissähän ei tietenkään ole pesuaineita mukana, mutta mä olen hoitanut asian suihkuttamalla kasvoille misellivettä ja pyyhkimällä sitten kasvot lämpimällä vedellä kostutetulla liinalla.

Vinkkivitonen: Voit valmistaa meikinpoistoliinoja värjäytyneistä tai muuten kulahtamassa olevista kylpypyyhkeistä.

öljypuhdistuskakku

Syksystä kevääseen, käytän meikin poistoon ja kasvojeni puhdistamiseen Luonkosin öljypuhdistuskakkua. Se on öljypohjainen puhdistusaine palamuodossa. Luonkosin valikoimasta löytyy sopiva puhdistuspala jokaiselle ihotyypille niin kasvojen, kuin vartalonkin hoitamiseen. Puhdistuspala pakataan biohajoavaan pakkaukseen, joten tuote on täysin muoviton ja zero waste -ajatusmaailmaan sopiva.

Luonkosin öljypuhdistuskakku: kotimainen, vegaaninen, eläinkokeeton, biohajoava pakkaus ja 100% luonnonkosmetiikkaa.

kuivaöljyt

Luonnolliset kuivaöljyt ovat todella monikäyttöisiä ja usein pakattu lasisiin pulloihin. Voit käyttää kuivaöljyä hiuksiin, kasvoihin, kynsinauhoihin tai vartalolle. Säästyt siis useamman eri tuotteen haalimiselta ja sitä kautta myös jätteen määrä vähenee. Suosittelenkin suosimaan tuotteita, jotka soveltuvat useampiin eri tarkoituksiin.

kestovanulaput

Kestovanulaput ovat vaihtoehto kertakäyttöisille vanulapuille. Voit pestä ne koneessa, vaikka rintsikoille tarkoitetussa pesupussissa. Omat kestovanulappuni tilasin Jenni Rannalta täältä Jyväskylästä. Jenni taikoi laput omista ompelun/leikkauksen yhteydessä ylijääneistä kangaspaloista. Zero Waste -ajattelu toteutui näiden kanssa siis monella tapaa.

luonnollinen ja muoviton deodorantti

Ben & Annan deodoranttia en voisi liiaksi hehkuttaa. Se on ainoa dödö, joka on pitänyt kainalot oikeasti kuivana koko päivän. Ja laskin tähän mukaan myös ne aikoinaan käyttämäni ei-luonnonkometiikkaa olevat yksilöt. Ben & Annan tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, vegaanisia, tuoksuiltaan unisex sekä saatavilla 100% kierrätettävässä pahvipakkauksessa.

DIY - kuorinnat ja kylpysuolat

On paljon tuotteita, joita voit tehdä itse. Suurin osa raaka-aineista voi jopa jo löytyä keittiön kaapeistasi. Esimerkiksi vartalokuorinnat, kylpysuolat, jalkakylpysuolat ja hiusmaskit voit halutessasi kyhäillä omassa keittiössäsi. Pääraaka-aineet ovat usein simppeleitä: suola, sokeri, ruokasooda, kahvinpurut, oliiviöljy tai kookosöljy. Netti on täynnä hyviä ohjeita DIY-kosmetiikan tekoon.

kestosheiveri

Sain vuodenvaihteessa testiin elämääni mullistaneen Estrid-sheiverin, jota olenkinehtinyt muutamaan otteeseen hehkuttaa Instagramin puolella. Sheivaaminen oli aiemmin todella epämukavaa ja siitä johtuen, ei tullut mieleenkään panostaa mihinkään kestävämpiin vaihtoehtoihin. Olisihan se pitänyt arvata, että ongelma ei ollut ihossani tai sheivaamisessa ylipäätään, vaan käyttämissäni (suorastaan ala-arvoisissa) tuotteissa. En olisi koskaan uskonut, että sheivaaminen voi olla kivutonta ja vaivatonta. Kyseisen sheiverin ansiosta olen voinut taas hieman vähentää muovijätettäni, sillä tästä yksilöstä vaihdetaan tarpeen tullen pelkästään terä. On olemassa myös täysin muovittomia sheivereitä, mutta niiden käytöstä minulla ei ole kokemusta. Niihin voi tutustua esimerkiksi Ruohonjuuressa tai Ekolossa.

Löytyykö sun kylpyhuoneesta kestotuotteita?

- Jasu

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä:

VERHOJEN UUSI ELÄMÄ VAATTEENA - ZERO WASTE

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Life with Satu,
Miellä on kestovanulaput/meikinpoistoliinat olleet käytössä jo vuosia itselläni. En kyllä haluaisi vaihtaa takaisin enää normaalien puolelle, se pieni kuorinta jonka näistä saa samalla on itselleni ihan must juttu nykyisin. Estridiä olen miettinyt, sen verran monta kehua siitä kuullut että pitänee laittaa vielä tarkempaan harkitaan. Kuorintoja teen myös itse.
xlelamaa.blogspot.com/
EmmaKoo
EmmaKoo,
Siis mitä, voiko tosiaan vanhoista pyyhkeistä tehdä itselle kesto"vanulaput"? Miks en ole tullut ajatelleeksi tätä aikaisemmin 😍 kiitos vinkistä!
nouw.com/emmakoo
Pieniruskeatytto
Pieniruskeatytto,
Tää oli tosi kiva postaus! Oon ite miettinyt monta tuotetta, jos viitsisi kokeilla. Sain tästä paljon vahvistusta onneksi 😊
https://pieniruskeatytto.com
nouw.com/pieniruskeatytto