ISTUMATYÖLÄISEN KEHONHUOLTOA - PILATES JA METHOD PUTKISTO

Kaupallinen yhteistyö: Efector Pilates Studio

Olen taas röhnöttänyt läppärini kanssa sohvan nurkassa monta tuntia. Hartiat on jumissa sinkoiltuani koko päivän paikasta toiseen kamera, läppäri ja koko muu maallinen omaisuuteni olkalaukussa. Päätä jomottaa jo kolmatta päivää. Tuntuu etten nää niskakivulta eteeni.

Kuulostaako tutulta?

Mahdollisesti istumatyöstäni johtuen, kehoni erilaiset kiputilat ovat olleet säännöllisesti harminani jo parin vuoden ajan. Viime kesän lopulla sain vihdoin aikaiseksi tehdä asialle jotain ja uskaltauduin ryhmäliikuntatunnille. Sillon kokeilin ensimmäistä kertaa pilates ja method putkisto -yhdistelmää ja en voisi enää kuvitella viikkojani ilman sitä!

HUOMAAMANI TULOKSET (10:ssä VIIKOSSA)

Kun astelin ensimmäisiä kertoja Efectorin Elinan tunneille, tulin tietoiseksi kehoni useista virheasennoista. Pakko myöntää, että niiden havaitseminen järkytti aluksi, mutta samalla koin suurta helpotusta siitä, että löysin mahdollisesti syyt kivuilleni ja olen paikassa jossa pääsen niitä korjaamaan!

Huomasimme, että lapaluuni olivat eri korkeuksilla (mahdolliset hartia-, niska- ja pääkivut), varpaani kääntyvät sisään päin jalkateristäni (sitä kutsutaan alipronaatioksi ja se aiheuttaa virheellisen astumisen kävellessä, joka puolestaan saattaa olla syypää mm. selkä- ja polvikivuille), jalkani olivat eri mittaiset ja vatsalihaksia tehdessä makuuasentoni muistutti ( -merkkiä. Tämän tyyppisillä virheasennoilla voi olla huomattavia ikäviä vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä ja olen todella tyytyväinen, että ihan parin kuukauden aikana olen saanut tilannetta korjattua ja muutokset näkyvät ihan paljaalla silmällä. Se on ihan älyttömän palkitsevaa!

Tärkein oppini on kuitenkin ollut se, että huomaan nyt välttää tilanteita, jossa kuormitan kehoani epätasaisesti, vahingoittavasti ja vain toispuoleisesti. Pilates ja Method putkisto -menetelmät tuntuvat tulevan automaattisesti tunneilta mukaan jokapäiväiseen elämään ja muistuvat mieleen mm. tiskatessa ja kauppareissuilla. Hartiat alas, rento niska ja pitkä kaula. Muutoksen voi huomata jo pelkästään seisoma-asennostani ja se on todella palkitsevaa! Kehon huoltamisessa mielestäni parasta on se, että muutoksen voi todella huomata.

TÄMÄ ON MUUTTUNUT

- Tiedostan kehoni asennon ja yritän toimia mahdollisimman ergonomisesti.

- Koko olemukseni on ryhditynyt parissa hassussa kuukaudessa.

- Jalkojeni pituuserot näyttävät johtuneen lantioni asennosta. Se on nimittäin saatu korjattua lonkan jumppaamisella oikeaan asentoon.

- Uskon lapaluiden virheasennon olevan iso syypää hartia- ja niskakivuilleni. Olen saanut korjattua niiden asentoa jo hieman ja se näkyy mm. hartioiden asennossa. Hartiat ovat siirtyneet etukyyrystä taaemmas ja se on varmaan myös yksi syy sille, miksi ryhtini on näyttänyt parantuneen.

- Kehoni lisäksi myös mieleni on jaksava ja elinvoimainen. Jaksamisen ydin on toimiva, palautunut ja kestävä keho sekä mieli.

- Uuden oivaltaminen joka ikisellä tunnilla ja liikunnan riemun löytyminen tuntuu korvaamattomalta!

MIKÄ PILATES?

Pilates on saksalais-amerikkalaisen Joseph Pilateksen 1900-luvun alussa kehittämä, jo klassinen kehonhallintamenetelmä. Pilates-laitetyöskentely on maailmalla kasvava ja erityisesti urheilijoiden suosima harjoittelumuoto. Laitetyöskentely on hyvä aloittaa, kun pohjalla on Pilates- tai Method Putkisto -harjoittelua. Keho vahvistuu, tasapaino ja ketteryys paranevat, liikeradat monipuolistuvat ja hienosäätö haasteellisissakin liikesuorituksissa paranee yhdessä liikkuvuuden kanssa.

MIKÄ METHOD PUTKISTO?

Method putkisto -menetelmän ydin on opetusmetodissa, joka tarjoaa jatkuvia oivalluksen hetkiä kehosi parissa, ohjattuna ja vähitellen itsenäisesti työskennellen. Tulokset tuntuvat ja näkyvät siis sekä toiminnallisella tasolla että vartalosi mittasuhteissa. Menetelmän tavoitteena on läpi elämän hyvinvoiva, tasapainoinen ja liikkuva keho. Method Putkiston perusajatuksena on pidentää kehon lyhyet ja kireät lihakset, jolloin keho vapautuu takaisin neutraaliasentoon. Keholla on loputon kyky uudistua ja sen muuttuessa koko elämä muuttuu!

// Pilates ja Method Putkisto -esittelyt lainattu Efectorin nettisivuilta.

MITEN TUNNEILLE?

Et tarvitse aiempaa kokemusta aloittaessasi. Efector Pilates Studion viikkoharjoittelu sopii ikään, kuntoon, sukupuoleen ja urheilutaustaan katsomatta. Voit valita alta itsellesi parhaiten sopivan tavan aloittaa.

1. VIIKKOTUNNIT JYVÄSKYLÄSSÄ

Parhaiten huomaat kehityksen sekä kehityksen tarpeen viikkotunneilla. Efector tarjoaa viikkotunteja paikan päällä Jyväskylässä lähes jokaisena viikonpäivänä. Vilkaise viikkokalenteri TÄÄLTÄ.


2. KÄY YHDISTELMÄTUNNEILLA VERKOSSA + ALEKOODI

Eikö lähialueellasi opeteta method putkistoa? Tuntuuko ryhmäliikuntaan osallistuminen epämukavalta? Voit osalistua viikottaisille ryhmäliikuntatunneille verkossa! Tsekkaa Efectorin videotreenit TÄSTÄ. ALEKOODI: Koodilla "jasmiina-20" saat -20% ostoksistasi Efectorin verkkokaupassa vuoden loppuun asti.

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit