HYÖDYLLISTÄ TEKEMISTÄ KOTONA - 34 IDEAA

Neljän seinän sisällä kykkiminen saattaa lamauttaa. Monet viettävät aikaa lomautettuina ja päivät sekoittuvat keskenään. Päiviin haetaan sisältöä Netflixistä ja normaalit arjen rutiinit unohtuvat. Enää ei ole tarvetta tehdä mitään.

En missään tapauksessa sano, että se olisi pelkästään huono juttu. On erittäin ok nautiskella nyt, kun siihen on mahdollisuus, mutta ajattelen kultaisella keskitiellä kulkemisen olevan tässäkin elämäntilanteessa paikallaan. Lamaantuminen ja arjen unohtaminen saattavat aiheuttaa ongelmia pidemmällä tähtäimellä. Saatamme huomaamattamme kokea huonoa omatuntoa "laiskottelusta", tuntea itsemme huonoksi, ajatella itsestämme rumasti ja ahdistua tai jopa masentua.

"Tarvitsemme tavoitteita, kehittymisen kokemuksia ja onnistumisen tunteita tunteaksemme itsemme hyödylliseksi ja arvokkaaksi."

Olen aiemmin jakanut kotoilun parhaita hetkiä ja siinä postauksessa mainitsinkin, että mun työt eivät vastoin odotuksiani, romahtaneetkaan täysin nolliin. Tekemistä on kuitenkin vähemmän, kuin normaalisti ja se omanarvontunto, minkä kerrytin aiemmin töiden tekemisellä, on pitänyt löytää jostain muualta. Itsetunto koostuu monesta osa-alueesta, yksi niistä on suoritusitsetunto. Tarvitsemme tavoitteita, kehittymisen kokemuksia ja onnistumisen tunteita tunteaksemme itsemme hyödylliseksi ja arvokkaaksi.

Olen yrittänyt keksiä mahdollisimman paljon sitä kuuluisaa "kehittävää tekemistä" vapaa-ajalleni ja olen huomannut, että parhaimman fiiliksen saan suoritettuani jotain mahdollisimman tylsää. Olen tuntenut itseni hyväksi tehdessäni jotain hyödyllistä joko itselleni, elinympäristölleni tai läheisilleni. Uskon, että näin pidän itsetuntoni kasassa, vaikka to do -lista pysyy töiden puolesta hieman lyhyempänä. Tässä tulee 34 ideaani hyödylliseen tekemiseen kotona.

HYÖDYLLISTÄ TEKEMISTÄ KOTONA - 34 IDEAA

KONMARITA
Nyt jos koskaan on aikaa käydä laatikot ja kaapit läpi. Luovu turhasta ja anna tilaa käytössä oleville tavaroille.

PIRISTÄ YSTÄVÄÄ, VANHEMPIA TAI ISOVANHEMPIA LÄHETTÄMÄLLÄ KORTTI
Kortin lisäksi, postilaatikosta mahtuu vaikka mitä pieniä yllätyksiä. Kirjekuoreen voi sujauttaa vaikka karkkeja, piirustuksia, kauniita tiskirättejä, joulukuusen koristeita tai kuivakukkia. Vain mielikuvitus on rajana!

KOKEILE UUSIA RESEPTEJÄ
Täällä ollaan innostuttu kokkailemaan. Viimeisin kokeiluni oli vegaaninen carbonara. Kokkailu on mun mielestä yksi parhaista ajanviettotavoista, koska se maistuu hyvältä.

KURSSITAUDU VERKKOKURSSEILLA
Monet yritykset tarjoavat nyt erilaisia verkkokursseja. Verkkokurssien tarjonta on todella laaja ja kursseja löytyykin aina bisnesmaailmasta henkiseen hyvinvointiin ja kehon hallintaan.

ISTUTA YRTTEJÄ
Nyt kannattaa laittaa yrttitarha tulille. Kevätauringossa vihreät lähtevät itämään supervauhtia ja kohta meilläkin päästään syömään oman parvekkeen antimia.

MEDITOI / MINDFULNESS
Tutustu itseesi. Anna mielellesi aikaa levätä. Pysähdy hetkeksi ja opettele käsittelemään stressiä ja päästämämään irti huolistasi. Meditointi on todella hyödyllistä henkisen hyvinvoinnin kannalta ja jos jaksat harjoitella säännöllisesti, opit varmasti tuntemaan itsesi paremmin ja käsittelemään tunteitasi helpommin.

SIVISTÄ ITSEÄSI
Lataa vaikka uutta taitoasi opettava sovellus puhelimeesi. Täällä palautellaan mieleen lukion pitkää matikkaa.

SOITA VIDEOPUHELUITA
Tämän on moni jo hoksannutkin. Nyt kun emme voi vierailla toistemme luona, voimme jakaa kuulumisia videon välityksellä. Videoihin voi liittää useampiakin henkilöitä, joten sovittuun aikaan voi kaveriporukan kanssa viinitellä etänäkin.

TEE JOTAIN, MITÄ OLET VÄLTELLYT JO LIIAN KAUAN
Meillä kaikilla on varmasti jotain kotitöitä, mitä ei vaan tekisi mieli suorittaa. Mun kohdalla se oli vaatehuoneen siivous ja taulujen ripustaminen seinälle.

SISUSTA
Korona-aikana, meidän kodin jokainen huone on saanut uutta ilmettä. Kun kotona viettää paljon aikaa, löytää helpommin uusia ideoita ja projekteja. Toteuta niitä, kotona pitää viihtyä.

VIE LOPPUUN KESKENERÄISET PROJEKTIT
Kodin lisäksi, aloitettuja projekteja voi löytyä töistä, harrastuksista tai muista mielenkiinnonkohteista. Mun on pitänyt jo pitkään viedä parit housut korjattavaksi, se on seuraava loppuun vietävä projektini.

PIRISTÄ KUMPPANIASI
Kun ollaan kuukausia tiiviisti kimpassa samojen seinien sisällä, saattaa tilanne välillä tympästä. Keksi tapoja piristää kumppaniasi. Ne voivat olla pieniä yllätyksiä, lappuja jääkaapin ovessa tai spontaaneja rakkaudenosoituksia. Vaali niitä, jotka viihtyvät kanssasi päivittäin.

MEAL-PREPPAA
Vältä huominen kokkailu valmistamalla huomiset ruoat jo tänään. Voit valmistaa ruokaa pidemmällekin ajalle ja säilöä niitä pakastimessa. Itse en ole vielä kyennyt tähän, mä harrastan enemmän misailua.

MISAA RUOAT VALMIIKSI JÄÄKAAPPIIN
Misaa, eli esivalmistele ruoka valmiiksi jääkaappiin. Pyrin kauppareissun jälkeen pilkkomaan vihannekset jääkaappiin pieniin rasioihin, siten ne on helposti käytettävissä. Ruoanlaittoon menee näin huomattavasti vähemmän aikaa ja vaivaa.

VAIHDA VIHERKASVIEN MULLAT
Kevät on kasvien parasta aikaa. Anna viherkasveillesi paras mahdollinen startti uuteen kevääseen vaihtamalla mullat ja lannoittamalla niitä kasvin lajille sopivalla tavalla.

SIIVOA JA JÄRJESTELE JÄÄKAAPPI
Vanhat maustetahnat ja pilaantuneita salaatinkastikkeita ei tarvitse säästellä. Kun jääkaappi on siisti ja järjestyksessä, tulee ruoat syötyä oikeassa järjestyksessä eikä ruokahävikkiä synny. Aseta nopeiten pilaantuvat ruoat näkyvimmälle paikalle, niin ne tulee syötyä ensimmäisenä.

KUNTOILE VIRTUAALITUNNEILLA
Monet ovat joutuneet laittamaan harrastuksensa tauolle. Monia liikuntamuotoja voi kuitenkin harrastaa myös kotioloissa. Virtuaalitunneista löytyy mahdollisuuksia mm. ryhmäliikuntaan, joogaan ja erilaisiin tansseihin.

HANKKIUDU EROON VANHOISTA KOSMETIIKKATUOTTEISTA
Kosmetiikkatuotteissa lukee, kuinka pitkään tuote säilyy avaamisen jälkeen. En ole kovin ahkera meikkailija, joten minulta löytyi ainakin muutama tuote, jotka ovat varmasti ylittäneet parhaat päivänsä. En halua käyttää tuotteita, jotka saattavat saada ihoni kukkimaan.

PESE IKKUNAT
Ikkunanpesuun ei tunnu koskaan löytyvän aikaa, saati motivaatiota. Pitäisiköhän siihen vaan ryhtyä ja saada taakka pois päiväjärjestyksestä?

PESE LEMMIKIN JA/TAI LAPSEN LELUT
Pesemme perheenjäseniämme, huolehdimme käsien pesusta, astioista ja lakanoista, mutta lelut jää helposti vaille huomiota. Pehmo- ja purulelut saattavat olla tarkemmalla katsahduksella aika törkyisiä, niitä on ihan hyvä välillä pesaista.

POIMI PISTOKKAITA
Pistokkaat on näppärä tapa saada uusia viherkasveja. Meidän peikonlehti oli jo sen verran rönsyileväinen, että päätin napata siitä oksan ja juurruttaa sen uuteen ruukkuun. Vaihdelkaa pistokkaita kavereiden kanssa, jos et halua useampaa kappaletta jo omistamastasi viherkasvista.

KEITÄ HILLOA
Löytyykö pakastimesta litratolkulla marjoja. Meiltä ei, mutta jos löytyisi niin keittäisin ne takuulla hilloksi. Hilloja ja hillokkeita voi tehdä vihanneksistakin, kuten kurpitsasta ja tomaateista. Netti on täynnä hyviä ohjeita.

BULKKAA KUIVAKAAPPI
Vaihda kuivakaapin ostopakkausten sisältö kauniisiin purkkeihin tai rasioihin, näin kaappi pysyy paremmassa järjestyksessä. Kaunista kaappia on tietenkin myös mukavampi katsella ja käyttää. Ehkä innostut jatkossa ostamaan purkkeihin täytettä ilman pakkausta.

HEMMOTTELE ITSEÄSI
Kotiin voi tilata vaikka mitä. Nyt on oikea aika antaa itselleen lupa ostaa jotain piristävää. Jolie Box toimi mun piristäjänä jokunen aika sitten.

RAVINTOLAILLALLINEN KOTONA
Jos olet loistava kokki, voitte valmistaa vähän spessumman aterian itse, mutta välillä on ihan yhtä ok tilata ruokaa kotiin. Monet (yllättävätkin) ravintolat tarjoavat tänä aikana kotiinkuljetuspalveluja. Me nautiskeltiin yhden lemppari lounasravintolamme Qulkurin tuotoksia olkkarissa, picnic-tyyliin. Näin autat paikallisia yrityksiä selviytymään korona-ajan yli.

VALMISTELE TERASSI TAI PARVEKE KESÄKUNTOON
Kohta on kesä ja täällä ainakin ryntään parvekkeelle porottavaan aurinkoon heti aamusta. Kannattaakin laittaa parvekkeet ja terassit oleskelukuntoon nyt, kun helteet on vasta edessä päin.

KEHITTELE UUSI RUTIINI
Olen huomannut aloittavani aamuni kasvien hoivaamisella ja aurinkoisina päivinä, aamukahvi on nautiskeltu hitaasti parvekkeella. Näistä rutiineista haluan pitää kiinni jatkossakin.

SULATA PAKASTIN
Musta tuntuu, että pakastin sulatetaan vasta sitten, kun on aivan pakko. Ehkä tätä umpeen jäätymistä voisi ennaltaehkäistä ja sulattaa pakastin ennen pahempia kokkareita. Olen kuullut, että pakastin tulisi sulattaa 1-2 kertaa vuodessa. Se ei kyllä tässä taloudessa ole toteutunut, mutta ehkä nyt parannan tapani tulevaisuutta varten.

TEE ITSE PESUAINEITA
Netti on täynnä ohjeita keittiökemisteille. Etikasta, sitruunasta ja ruokasoodasta voi halutessaan taikoa kaikki kodin pesuaineet.

ISTUTA SYÖMÄSTÄSI HEDELMÄSTÄ/ VIHANNEKSESTA SIEMEN
Täällä kokeiltiin jälleen avokadon idättämistä, ja elämäni kuudes kokeilukerta tuotti vihdoin tulosta! Nyt pieni sankarimme on jo 15 cm pituinen ja siinä on isot, vihreät lehdet.

OPETTELE UUSI TAITO
Sisätiloissa voi opetella mitä vain. Neulomista, leipomista, askartelua tai vaikka uuden kielen. Opettelu voi olla myös henkisempää ja voit opetella vaikka kärsivällisyyttä, stressin hallintaa, kiitollisuutta tai organisointikykyä.

ANNA HIUSTESI LEVÄTÄ
Nyt kun ulos ei ole pahemmin asiaa, niin miksi hiuksia tarvitsisi pestä normaaliin tahtiin? Mitä harvemmin peset hiuksiasi, sitä paremmassa kunnossa ne pysyvät. Nyt on hyvä aika pidentää hiusten pesuväliä, sillä tilanteen normalisoiduttua hiuksesi ovat jo saattaneet tottua pidempään väliin, eivätkä enää rasvoitu yhtä nopeasti.

LUE
En ole koskaan ollut mikään lukutoukka, mutta lähiaikoina olen innostunut elämänkertakirjoista. Olen mahduttanut lukuhetken aamurutiiniini ja huomannut sen hyväksi vaihtoehdoksi videoiden katselulle tai somen selailulle.

DIY-PROJEKTIT
Meidän sisustus koostuu lähes kokonaan DIY-projekteista ja Second Hand -löydöistä. Voisitkohan tehdä hankintalistaltasi jonkin tuotteen itse? Pinterest ja Youtube on täynnä DIY-tilejä joistaa saa varmasti paljon inspiraatiota ja vinkkejä.

Miten olet saanut ajan kulumaan kotona?

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Pieniruskeatytto
Pieniruskeatytto,
Ihania kuvia! Tuli paljon vapauttavampi olo, kun sai ne epämiellyttävät asiat tehtyä mitä on jo pitkään vältellyt. 😊
Pieniruskeatytto.com
nouw.com/pieniruskeatytto
SlowAndSimple
SlowAndSimple,
Oi, kiitos paljon! Vältellyistä asioista syntyy helposti taakkoja. Jos vaan saisi aina punnerrettua itsestään energian tehdä ne kaikki epämieluisatkin jutut heti, niin välttyisi (ainakin omalla kohdallani) jopa kuukausien nakerruksilta 😃
nouw.com/slowandsimple