EKOLOGISET VALINNAT ASUMISESSA

Vaikka päätyminen koirankopin (22 neliötä) kokoiseen asuntoon oli väistämätöntä muuttuneen parisuhdetilanteen vuoksi, olen haaveillut pienestä asunnosta jo pitkään. Mua on vuosia kiinnostanut selvittää, kuinka vähällä tulen toimeen. Muuton yhteydessä kyseenalaistin omaisuuteni ja päädyinkin luopumaan monesta, ennen välttämättömäksi kokemastani kodinkoneesta. Kahvinkeitin, mikro ja pyykinpesukone olivat muutamia näistä. Nykyään pesen pyykkini taloyhtiön pyykkituvassa ja aamukahvi porisee nopsakasti mutteripannulla.

Tavaroiden karsimisen lisäksi, tein muutamia käytännön muutoksia saadakseni asumiseni askeleen verran ekologisempaan suuntaan. Ajattelinkin jakaa muutamia asumisen ekologisuuteen enemmän tai vähemmän vaikuttavia seikkoja. Osa näistä saattaa tuntua itsestään selviltä, mutta myönnän, että itselläni jotkut näistä on viime vuosina päässeet unohtumaan. Muistin virkistäminen on auttanut ainakin minua tekemään ne arjen pienimmätkin ekoteot.

EKOLOGISET VALINNAT ASUMISESSA

Vaihda sähkösopimus ekosähköön.
Ekosähkö on hieman "normaalia" sähköä hintavampaa, mutta muutaman euron kasvu sähkölaskussa tuntuu ainakin minusta ihan kohtuulliselta panostukselta.

Sulje sähkölaitteet ja irrota laturit seinästä.
Tietokoneet kuluttavat sähköä myös valmiustilassa, joten sulje laitteet virtanappulasta silloin, kun et käytä niitä. Myös laturit kuluttavat sähköä seinässä ollessaan, vaikkei se sillä hetkellä mitään laitetta lataisikaan.

Sammuta valot huoneista, joissa et oleskele ja vaihda lamput ledeihin tai energiansäästölamppuihin.
Itse suosisin ledejä. Ne ovat todella pitkäkestoisia eivätkä ne sisällä lainkaan elohopeaa. Ledeissä on myös energiasäästölamppua miellyttävämpi värisävy ja käytännöllisyyden kannalta on erittäin mukavaa, että led syttyy välittömästi, eikä energiasäästölampun viiveellä.

Pese vain täysiä koneellisia.
Tiskatessa ja pyykätessä kannattaa myös suosia mahdollisimman matalaa lämpötilaa tai eko-ohjelmaa. Voit myös valita ekologisemmat pesuaineet.

Suosi luonnollisia pesuaineita ja vältä muovipakkauksia.
Itse suosin esimerkiksi pyykinpesussa marseillelastua, jota saa ostettua valtavissa paperisäkeissä. Se on todella riittoisaa, eikä muovia tai luontoa kuormittavia kemikaaleja tarvita lainkaan.

Älä valuta vettä.
Esimerkiksi suihkussa, hampaita pestessä ja tiskatessa on ihan suotavaa sulkea hana välillä.

Laske asuntosi lämpötilaa, jos mahdollista.
Pärjäisitköhän, jos lämmitystä laskisi asteen tai kaksi? On täysin ymmärrettävää, jos talvisin haluat pitää patterit hohkamassa. Voisitko siinä tapauksessa kuitenkin harkita lämmityksen säätämistä jotenkin muuten? Esimerkiksi lattialämmityksen ja pyyhepatterin tuskin tarvitsee porottaa kesäisin.

Asu tiiviimmin.
Tarvitsetko varmasti ylimääräistä huonetta? Onko asunnossasi vain tarpeellisia neliöitä? Palveleeko pohjaratkaisu tarpeitasi? Aiemmassa 68 neliön kaksiossamme en saanut täytettyä kaikkea säilytystilaa ja valtava olohuoneemme vain pyrittiin täyttämään huonekaluilla, jottei siellä kaikuisi. Asuminen ei tuntunut järkevältä.

Sisusta ekologisesti hyödyntämällä kirpputoreja ja suosi kestäviä materiaaleja.
Olen ostanut kaikki huonekaluni käytettynä joko suoraan kirpputorilta, FB-kirppikseltä tai Tori.fi:stä. Kotoani löytyy myös muutamia DIY-projekteja, joissa olen hyödyntänyt käyttämättä jääneiden huonekalujen osia tai suoraan roskakatoksesta löytyneitä aarteita.

Joskus on kuitenkin ostettava uutta. Silloin voit sijoittaa laadukkaisiin tuotteisiin ja kiinnittää huomiota materiaalien kestävyyteen ja ekologisuuteen. Hyviä materiaaleja ovat mm. puu, bambu, hamppu ja erilaiset kivimateriaalit.

Tee kierrättämisestä vaivatonta.
Jätteet löytävät helpommin oikeille paikoilleen, kun kierrättämisestä ei tehdä logistisesti haastavaa. Mua harmittaa, kun nykyisen taloyhtiön roskakatoksessa ei ole muovinkeräystä. Mulla on muutenkin pientä työnsarkaa tämän kohdan kanssa. En ole vielä keksinyt, miten saisin kierrätyspisteen sijoitettua asuntooni järkevästi. Se olkoot seuraava projektini.

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit