EKOLOGISEMPI KOTI - VINKIT YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMPÄÄN SIIVOUKSEEN

Kaupallinen yhteistyö: Ole Hyvä

Mun mielestä ekologisemman arjen tavoittelu lähtee tuttujen tapojen ja tuotteiden kyseenalaistamisesta. Muutaman viime vuoden aikana, olen vähintäänkin mätkinyt itsestäni ulos perusteluja lukuisille pinttyneille toiminnoilleni. Miksi heittäisin tiskirätin roskikseen käytön jälkeen ja miksi ylipäätään käyttäisin kertakäyttöistä? Miksi keittäisin pannullisen kahvia? Puolet jäähtyy kuitenkin ja huljahtaa myöhemmin viemäristä alas. Ekologisuus on pieniä, arkisia valintoja ja hölmöyksien korjailua.

Koen elämäni olevan suhteellisen ympäristöystävällistä. Olen tehnyt ehdottomasti parhaani jo kolmen vuoden ajan. Melkein. Elämässäni on ollut yksi häpeäpilkku, luuranko siivouskaapissa. Siivoustuotteiden vaihtaminen ympäristöystävällisempiin, on tuntunut ylivoimaiselta. Viherpesun uhrina, tein muutaman hutiostoksen etsiessäni parempia vaihtoehtoja marketeista ja niistä suivaantuneena, taisin vain luovuttaa. Olisi mahdotonta löytää arvoilleni sopivia siivoustuotteita. Näin jälkikäteen tuo ajatus tuntuu todella hölmöltä, sillä pinellä googlailulla olisin varmasti törmännyt nykyään käytössäni oleviin siivoustuotteisiin hetkessä.

Kotimaisten, ympäristöystävällisten ja vegaanisten siivoustuotteiden löydyttyä, olen alkanut pohtia muita tapoja tehdäkseni siivouksesta vieläkin järkevämpää. Keräsin tähän postaukseen omaksumani siivousvinkit ja pesuainetärpit, toivottavasti ne helpottavat muitakin pesuaineahdistuksen kanssa kamppailevia.

VINKIT YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMPÄÄN SIIVOUKSEEN

Käytä ympäristöystävällisiä siivousaineita.
Ympäristöystävällisiä siivoustuotteita alkaa olla tarjolla jo valinnanvaikeuksiin asti. Itselläni on käytössä kotimaisen Ole Hyvä -sarjan siivoustuotteet, jotka pitävät sisällään vain kasviperäisiä ja luontoon sataprosenttisesti hajoavia raaka-aineita, ovat täysin vegaanisia eikä niitä ole testattu eläimillä.

Poista tahrat mahdollisimman nopeasti.
Joka pyyhkäisyllä ei tarvita pesuaineita, tahrat saattavat irrota jo pelkällä vesipesulla. Pinttynyt tahra vaatii helposti järeämpiä aseita tai liottamista.

Hyödynnä täyttöpakkauksia.
Pesuaineet pakataan usein käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi muovipulloihin. Voit kuitenkin uusiokäyttää tyhjentyneen pullon, hyödyntämällä täyttöpakkauksia. Niillä säästää jo muutaman pullon verran ylimääräistä muovia.

Huolla kodinkoneita.
Puhdistamalla pesukoneet säännöllisesti, annat niille rutkasti lisävuosia.

Jätä Kodin Putkimies kauppaan.
Pienet tukokset aukeavat näppärästi ruokasoodalla ja etikalla, kunhan puhdistat lattiakaivot säännöllisesti hiuksista ja pidät huolen siitä, että viemäreihin ei eksy mitään niihin kuulumatonta. Suihkun viemäriritilän alle on mahdollista ostaa suodatin, joka estää mm. hiuksia eksymästä syvemmälle putkistoihin. Nämä suodattimet ei ehkä varsinaisesti ole mitään ekotuotteita, mutta olen kokenut ne tarpeellisiksi meidän kahden pitkätukan residenssissämme.

Korvaa kertakäyttöiset siivousvälineet kestävillä.
Oletko huomannut, että monet tiskirätit ovat konepestäviä? Siivousliinoja voi myös ommella itse vanhoista tai rikkinäisistä tekstiileistä. Meidän kodin siivousliinat on taijottu naapuriompelimon ylijäämäpaloista.

NÄILLÄ PESUAINEILLA PÄRJÄÄT

1. Emäksinen yleispuhdistusaine (pH-arvo n. 8-11).
Soveltuu yleissiivoukseen erityisesti keittiön öljy- ja rasvatahroille. Emäksinen pesuaine soveltuu myös konetiskaamiseen.

Mulla käytössä: Ole Hyvä Yleispuhdistusaine


2. Hapan puhdistusaine (pH-arvo n. 2-5).
Soveltuu saniteettitilojen kalkkitahrojen ja ruosteen poistoon sekä pintojen desinfiointiin. Hapan puhdistusaine soveltuu myös ikkunoiden ja muiden lasipintojen puhdistamiseen.

Mulla käytössä: Ole Hyvä saniteettisuihke ja ikkunasuihke


3. Neutraali puhdistusaine (pH-arvo n. 6-8).
Soveltuu käsin tiskaamiseen ja pyykinpesuun. Ekologisesta pyykinpesusta kerron tarkemmin tässä postauksessa.

Mulla käytössä: Ole Hyvä astianpesuaine

- Jasu

Luitko jo tämän?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Milla,
Hyviä vinkkejä! 😊 Meillä pitäisi myös siirtyä vähän ekologisempiin aineisiin, nyt taitaa joku perus Tolu tai joku olla käytössä. Sitruunahappoa käytetään ainakin koneiden putsaamiseen pyykkikoneesta kahvinkeittimiin, toimii hyvin ja on edullista. Muistaakseni etikkaa ja ruokasoodaa pystyi käyttämään silloin tällöin myös pinttymien poistoon esim. lavuaareissa ja wc- pöntöissä. 😊
www.moonshapedlittlebox.fi
stepstoselflove
stepstoselflove,
Vitsi, mä oon kamppaillu myöskin samojen asioiden äärellä: nimenomaan kodinpuhdistusaineet on ollut ne vaikeimmat:D Oon kans testien jälkeen todennut Ole Hyvä-sarjan parhaaksi <3 Tai sit ite tehty yleispuhdistusaine, ihan loistavaa!<3
nouw.com/stepstoselflove