EKOLOGISEMPI KOTI - VINKIT EKOLOGISEMPAAN PYYKINPESUUN

Kaupallinen yhteistyö: Mummi ja Minä

Mun on pitänyt jo pitkään kirjoittaa ekologisesta ja ympäristöystävällisestä kodinhoidosta. Päätin toteuttaa lyhykäisen postaussarjan aiheen tiimoilta, sillä kaiken informaation ja tuotevinkkieni työntäminen yhteen postaukseen veisi järjettömän paljon aikaa, eikä niin pitkää postausta kukaan jaksaisi lukeakaan.

Aloitan henkilökohtaisesta lempparistani, pyykinpesusta. Pyykkääminen on ainoa kotityö, josta oikeasti nautin. Musta on todella rentouttavaa lajitella pyykkiä ja ripustaa ne kuivumaan. Kaikista ihaninta on kuitenkin puhtaiden vaatteiden (ja etenkin lakanoiden) viikkaaminen. Jos tunnen itseni levottomaksi, saatan viskata liinavaatekaapista lakanat sängylle vain viikatakseni ne uudestaan kaappiin. Värijärjestyksessä, tietenkin.

Pyykkäämisestä saa helposti asteen verran ympäristöystävällisempää, kunhan uskaltaa ensin kyseenalaistaa tapansa. Myönnän heittäneeni ennen paidat pesuun yhden käyttökerran jälkeen, farkut iskin koneeseen viikottain ja kaikki pyykit tuli pestyä aivan liian kovilla pesuaineilla ja turhan kuumissa lämpötiloissa. Nyt olen löytänyt meidän talouteen sopivat pesuaineet Mummi ja Minä:ltä. Mummin tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, toimivia ja tuoksuvat ihanalta. Niistä inspiroituneena halusin jakaa omat vinkkini ekologisempaan pyykinpesuun.

VINKIT EKOLOGISEMPAAN PYYKINPESUUN


PESE VAIN LIKAISIA VAATTEITA JA TÄYSIÄ KONEELLISIA

Peseminen kuluttaa vaatteita. Pese siis vain niitä, jotka ovat oikeasti likaisia. Tahrat voi poistaa ilman pesukonettakin ja hajujen tarttumista voi ehkäistä vaatteiden säännöllisellä tuulettamisella tai pakastamisella.

LAJITTELU

Pesulaput ovat vaatteissa ihan syystä. Vaatteiden peseminen oikein, antaa niille lukuisia lisävuosia. Vaatteet kannattaakin lajitella värin, likaisuuden ja pesulämpötilan mukaan. Kahden hengen taloudessa tämä tuntuu välillä haastavalta, sillä kone ei tunnu täyttyvän millään mm. kauluspaitoja ja villapaitoja pestessä. Näissä tilanteissa joutuu käyttämään itselleen parhaalta tuntuvaa ratkaisua. Itse olen päätynyt pesemään villapaitani käsin.

OIKEA LÄMPÖTILA

Ei ehkä uskoisi, mutta perus pyykki puhdistuu jopa 20 asteessa. Itse pesen vaatteet 30 asteisella eko-ohjelmalla. Lakana- ja pyyhepyykki pyörii puolestaan 60 asteisella eko-ohjelmalla. Pyykkäyslämpötila tulee kuitenkin ennen kaikkea tarkistaa pesulapusta. Vaate kärsii väärinkohtelusta.

EKO-OHJELMA

Eko-ohjelmat säästävät sähköä matalamman pesulämpötilan ansiosta. Matalamman lämpötilan vuoksi, eko-ohjelmat kestävät usein normaalia pesuohjelmaa kauemmin. Luin Keskisuomalaisen artikkelista, että sähkönkulutus jopa puolittuu, kun pesulämpötilan laskee 60 asteesta 40 asteeseen. Jos tämä on totta, olen erittäin vaikuttunut.

Olen kuitenkin lukenut, että matala pesulämpötila voi jättää koneeseen pesuainejäämiä ja olla haitaksi koneelle. Tästä syystä pyöräytän koneen välillä 90 asteessa, ilman pyykkiä tai pesuainetta. Näin uskon sulattavani mahdolliset pesuainejäämät ja huoltavan konetta sen vaatimalla tavalla.

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISET PESUAINEET

Vaihda pesuaineesi ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon. Esimerkiksi mulla on pyykinpesussa käytössä Mummi ja Minä -tuotteet. Pesuaineet ovat täysin kotimaisia, luonnollisia, biohajoavia ja vegaanisia, eikä niitä ole testattu eläinkokein. Mummi ja Minä -tuotteiden raaka-ainelistalta löytyy mm. ruokasoodaa, sitruunaa ja etikkaa. Eli samoja juttuja, mitä olen nähnyt oman mummuni käyttävän.

TÄYTTÖPAKKAUKSET

Säästöä on pienikin säästö. Täyttöpakkaukset säästävät minua monilta muovipulloilta. Mummi ja Minä -tuotteiden pullot ovat super suloisia ja kauniita, mutta parasta niissä on se, että ne soveltuvat loistavasti uudelleen täytettäviksi. Mummi ja Minä -pesuaineita saa ostettua litran täyttöpakkauksina, joista riittää täytettä ainakin kahteen pullolliseen.

KUIVAA RIPUSTAMALLA

Säästä vaatteesi kuivausrummulta. Kuivausrumpu kuluttaa niin sähköä, kuin vaatteitasikin. Pyykkien ripustaminen on ekologinen ja tekstiiliystävällinen vaihtoehto pyykin kuivaamiseen. Helposti rypistyvät vaatteet voi kuivata siististi henkarissa, jolloin silitettävääkin on hieman vähemmän.

Pyykinpesun lisäksi, myös muut kotimme pesuaineet on pikkuhiljaa löytäneet ympäristöystävälliset korvaajansa. Niistä kerron lisää myöhemmin.

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit