CURLY GIRL -METHOD LUONNONKOSMETIIKALLA (ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT)

Kaupallinen yhteistyö: Ecco Verde

En edes tiennyt omistavani kiharia hiuksia!

Curly Girl -method oli mulle kuin viimeinen testi ennen syöksymistä epätoivoon. Olen koko elämäni yrittänyt selviytyä "omituisten" hiusteni kanssa. Ne olivat pörröiset ja huonokuntoisen näköiset, vaikka hoidin niitä hyvin. Ongelma olikin siinä, että hoidin niitä huolellisesti, mutta väärin.

Noin vuosi sitten, hiuksiani jälleen suoristaessani, koin ahaa-elämyksen. Mitäpä jos en yrittäisikään saada hiuksiani näyttämään hyväkuntoisilta suoristamalla, vaan auttaisin hiustani taipumaan kauniisti. Lopetin lämpökäsittelyn ja vaihdoin shampooni (vahingossa) silikonittomaan, muuten hiustenhoitorutiinini pysyi samana. Tämä sai hiukseni taipumaan, mutta jatkuva kuivuus ja pörröisyys vaivasi edelleen. Suunta oli mielestäni oikea ja pari kuukautta sitten päätinkin laittaa seuraavan vaihteen silmään ja kokeilla jotain uutta, siinä vaiheessa Curly Girl -method rynni meidän kylpyhuoneeseen ja laittoi rutiinini täysin uusiksi.

MIKÄ CURLY GIRL -METHOD?

Monet eivät tunnista omaa hiuslaatuaan ja hoitavat sen vuoksi hiuksiansa väärin - kuten minä tein. Olen huomannut hiusteni taipuvan, mutta en koskaan ajatellut, että myös taipuisa hius vaatii hellävaraisempaa kohtelua. Curly Girl -metodin idea on oppia rakastamaan kihartuvaa hiusta ja kohdella sitä sen kaipaamalla tavalla, eli rasittamatta ja kuivattavia tuotteita välttämällä.

Curly Girl -metodi sopii kaikille hiuslaaduille, mutta erityisesti kiharalle tai laineikkaalle hiukselle. Onkin hyvä muistaa, että vaikka hellävarainen kohtelu sopii kaikille hiuslaaduille, ei suora hius muutu kiharaksi metodin avulla. Metodi antaa kihartuvalle hiukselle oikeat työkalut kauniiseen, terveeseen kihartumiseen, kun hius saa kaipaamansa kosteutusta.

CURLY GIRL -METODIN KULMAKIVET

Curly Girl -metodissa vältetään hiusta vaurioittavia ja kuivattavia ainesosia/tapoja kaikissa hiustenhoito ja -muotoilutilanteissa.

VÄLTÄ TUOTTEISSA NÄITÄ:

- Sulfaatit

- Silikonit

- Alkoholit (rasva-alkoholit ok)

NÄIDEN LISÄKSI:

- Lopeta hiusten harjaaminen kuivana

- Lopeta lämpökäsittely

- Vaihda froteepyyhe hellävaraisempaan vaihtoehtoon

- Pidennä hiusten pesuväliä n. 1 kertaan viikossa tai pidemmäksi


Minusta kaikkein vaikeinta oli löytää metodiin soveltuvat vegaaniset luonnonkosmetiikkatuotteet. Sellaiset löydettyäni, haluan ehdottomasti vinkata niistä muillekin ja tehdä metodin aloittajille hommat hieman helpommaksi.

Metodia sovelletaan omalle hiuslaadulle parhaiten sopivaksi. Alempana jaan oman rutiinini ja käyttämäni tuotteet. Vinkkaan kuitenkin parhaan osaamiseni mukaan tuotteita myös omasta rutiinistani poikkeaviin tilanteisiin. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinut alkuun.

Tekstissä esiintyy paljon epämääräisiä termejä, kuten "puristelu", "ploppaus" ja "cast". Nämä ilmaisut avautuivat minulle paljon helpommin videoita katsomalla. Suosittelenkin lämpimästi vilkaisemaan IIDAn videon.

CURLY GIRL -METHOD LUONNONKOSMETIIKALLA

FINAL WASH

Final Wash tarkoittaa hiusten pesemistä viimeisen kerran silikonittomalla, sulfaateja sisältävällä (syväpuhdistavalla) shampoolla. Final washin ideana on saada hiukset mahdollisimman puhtaaksi kaikista tuotekerrostumista, jotta metodi toteutuisi toivotulla tavalla. Tämän jälkeen hiuksia ei enää pestä sulfaateja, silikonia tai kuivattavia alkoholeja sisältävillä tuotteilla.

Syväpuhdistava shampoo saattaa tehdä hiuksista ikävän tuntuiset ja kuivat, joten tämän jälkeen käytetään (silikonitonta, alkoholitonta ja sulfaatitonta) hiusnaamiota.

Käyttämäni Final Wash -shampoo: Urtekramin Green Matcha -shampoo

NAAMIO

Käytän hiusnaamiota suunnilleen joka kolmannella pesukerralla ENNEN hiusten pesemistä. Kostutan hiuksia hieman ja levitän sitten hiusnaamion hiuksiin juuresta latvoihin. Yritän aina käsitellä hiuksiani mahdollisimman hellävaraisesti, jotteivat ne menisi takkuun. Nykyään ne eivät juuri takkuunnukaan.

Annan naamion vaikuttaa hiuksissani noin puoli tuntia, jonka jälkeen suuntaan suihkuun. Lisään hiuksiini hieman vettä, jonka jälkeen alan puristella hiuksiani latvoista juureen päin ja varmistan, että naamiota on varmasti kaikkialla. Puristelen hiuksiani hetkisen. Tässä vaiheessa saatat alkaa jo huomata hiustesi kääntyvän kiharalle. Pesen naamion pois huolellisesti.

Käyttämäni hiusnaamio: ESSERE - Mc Vanilja & kookos hiusnaamio

HIUSTEN PESU

Metodissa pyritään kosteuttamaan hiusta mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Monet jättävätkin shampoon käytön kokonaan ja siirtyvät Co-Washiin, joka tarkoittaa hiusten pesemistä hoitoaineella. Se ei kuitenkaan sovi kaikille hiuslaaduille vaan saattaa jättää hiukset tahmeiksi ja likaisen näköisiksi.

Itse pesen hiukseni pelkällä Co-Washilla. Sen jälkeen en käytä enää pois huuhdeltavaa hoitoainetta, vaan siirryn hiuksiin jätettävän hoitoaineen pariin. Metodissa kuitenkin suositellaan hoitoaineen käyttämistä tässäkin vaiheessa, mutta olen kokenut tämän parhaaksi tavaksi itselleni.

Levitän Co-Washin huolellisesti kaikkialle hiuksiin ja tässä vaiheessa kampaan hiukseni tarvittaessa harvalla kammalla. Jos hiuksissani ei ole takkuja, en kampaa niitä lainkaan. Kampaan hiuksiani vain suihkussa. Kun ainetta on varmasti kaikkialla, lisään hiuksiini hieman vettä ja alan puristella hiustani latvoista juureen päin. Tätä kutsutaan “squish to condish” -menetelmäksi.

Tällä hetkellä minulla on käytössä omalle hiuslaadulleni hieman tuhti, voidemainen hiuksiin jätettävä hoitoaine. Tästä syystä olen jättänyt huuhdeltavan hoitoaineen pois rutiinistani. Käyttäessäni kevyempää, suihkutettavaa hoitoainetta, käyttäisin Co-washin jälkeen hoitoainetta ja toteuttaisin “squish to condish” -menetelmää vassta sen aikana.

Huuhtelen hiukseni huolellisesti ja puristelen niistä enimmät vedet pois, jotta ne eivät ole tippuvan märät. Voit käyttää puristeluun apuna vanhaa t-paitaa tai tähän tarkoitettua hellävaraista pyyhettä (ei frotee).

Käyttämäni co-wash: Essere- COw ruokosokeri & ruiskukka pesuhoitoaine

Jos huomaat, että hiuksesi eivät pidä pelkästä co-wash -pesusta, voit kokeilla vaikka joitain näistä tuotteista:

Shampoot: ESSERE - SHa Aloe & Orange Shampoo tai Gyada Cosmetics - Shampoo kiharille hiuksille

Hoitoaineet: ESSERE - HAc Mango ja Lime hoitoaine tai Gyada Cosmetics - Muotoileva kiharoiden hoitoaine

HIUKSIIN JÄTETTÄVÄ HOITOAINE

Kuten mainitsin, käytössäni on tällä hetkellä itselleni hieman tuhti, voidemainen tuote. Hyvä muistisääntö on, että ohuelle hiukselle kevyempää, eli suihkutettavaa ja paksummalle tuhdimpaa, voidemaista hoitoainetta. Nyt kaipaamani tuote oli päässyt loppumaan, joten ajattelin kokeilla jotain uutta.

Levitän jätettävän hoitoaineen ensin hiusteni latvoihin, päätäni alas päin roikottaen ja suin pikkuhiljaa ylemmäs välttäen kuitenkin hiusten juurta. Lopuksi puristelen hiukseni kevyesti.

Tämän jälkeen hieron pari tippaa hiusöljyä kämmeniini ja suin sitä hiusteni pituuksiin. Se ikäänkuin sulkee kosteuden hiukseen.

Käyttämäni voidemainen hiuksiin jätettävä hoitoaine: Biofficina Toscana - "Hair Repair Cream" hiuksiin jätettävä hoitoaine

Suosittelemani suihkutettava hiuksiin jätettävä hoitoaine: Hands on Veggies - Luomulaatuinen hiuksiin jätettävä hoitoaine kiharille hiuksille


STAILAUS

Stailauksessa se varsinainen hauskuus piileekin. Sen tarkoituksena on saada kihara/laine pysymään kauniina mahdollisimman pitkään. Stailaus aloitetaan heti jätettävän hoitoaineen jälkeen, eli hiusten tulisi olla edelleen huomattavan märät (mutta ei vettä tippuvat). Voit tarvittaessa kastella hiuksiasi hieman käsiesi avulla.

Käytän ensin noin vadelman kokoisen nokareen verran kiharavoidetta, jonka levitän hiusten pituuksiin. Jos sinusta tuntuu, että geeli ei sovellu sinulle, voit hyvin käyttää pelkästään kiharavoidetta. Sillon sitä tulee käyttää huomattavasti enemmän. Puristelen hiukset läpi - viimeistään tässä vaiheessa alat huomata kiharan selkeän muodostumisen.

Geelin kanssa toimin täsmälleen samalla tavalla, mutta sitä tulee olla paljon. Geeliä kuluu useamman ruokalusikallisen verran. Puristellessasi hiuksiasi latvoista juureen päin, tulee sinun kuulla litisevä ääni - sillon tiedät, että geeliä on tarpeeksi. Lopeta geelin lisääminen, jos hiukset alkavat tuntua tahmaisilta. Geeliä tulee olla hiuksissa kauttaaltaan.

Käyttämäni kiharavoide: ESSERE - MOf Orange & Aloe muotoiluneste

Käyttämäni geeli: DIY Pellavansiemengeeli

DIY: Teen geelini itse pellavansiemenistä. Pellavansiemengeeli (PSG) valmistetaan kokonaisista pellavansiemenistä keittämällä 2 rkl pellavansiemeniä kymmenisen minuutin ajan 2,5 desilitrassa vettä. Geeli puristetaan harson tai siivilän läpi ja purkitetaan vaikka lasipurkkiin. Geeli säilyy jääkaapissa noin viiko ajan. Tämä satsi riittää minulle noin kolmeen pesukertaan.

KUIVAAMINEN

Puristele hiuksistasi pahimmat vedet t-paidalla tai muulla kuivaustarkoitukseen valikoimallasi kankaalla (ei frotee). Kietaise sitten hiukset pääsi päälle löyhän turbaanin sisään, tätä kutsutaan "ploppaukseksi". Itselläni on tässä tarkoituksessa käytössä vanha kietaisuhame, joka on ajanut asiansa äärimmäisen näppärästi. Annan hiusteni olla turbaanin sisällä noin puoli tuntia, jonka jälkeen päästän hiukseni valloilleen, jaan hiukseni haluamalleni jakaukselle ja annan hiusteni kuivua loppuun vapaana. Hiusten koskemista vältetään siihen asti, kunnes ne ovat täysin kuivat.

Kun hiukset ovat täysin kuivat, on niihin kehittynyt geelin luoma kuori. Tätä kutsutaan "castiksi" ja se on juuri se, mitä geeliltä haetaan. Kun geelikuori, eli casti puristellaan rikki, on lopputuloksena kaunis, pehmeä kihara. Tätä puristelutoimenpidettä kutsutaan termillä "scrunch out the cast".


ENNEN / JÄLKEEN

Metodin aloitettuasi saatat huomata hiustesi taipuvan ja jopa kihartuvan jo ensimmäisillä pesukerroilla, mutta lopullisen tuloksen saavuttaminen saattaa viedä kuukausia aikaa. Hiuksen on totuttava uusiin tapoihin ja löydettävä muotonsa rauhassa.

Tässä oma tilanteeni kolmen pesukerran jäljiltä, eli noin kolme viikkoa metodin aloittamisen jälkeen. Vasemmalla ennen-kuvat, oikealla tämän hetkinen tilanne. Jo ensimmäisen pesun jälkeen sain huomata, että hiukseni todellakin kihartuu, jos sille vaan antaa mahdollisuuden. Olin toki aiemmin huomannut, että hiukseni ovat taipuisat, mutta tämän tyyppistä kiharaa en osannut odottaa. Jään jännityksellä seurailemaan hiusteni suurinta potentiaalia.

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Eeva Rabbit Glow,

Kiva infopostaus! Mulla tulisi kihara hyvin esille, jos panostaisin enemmän curly girliin. Öljyn käyttöön en niin helposti innostu, mutta muuten esim. sulfaatiton shampoo auttaa hiuspohjankin kuntoa. 😊

rabbitglow.fi/