AVAIMET PAREMPAAN ELÄMÄÄN

Elämä on just sitä, mitä teet siitä. Niin mä ainakin uskon. On tietenkin helppo ajatella, että asioita vain tapahtuu ja sinä et voi niihin vaikuttaa. Elämä menee eteenpäin ja joskus vielä se tuntuu täydelliseltä. Sitten joskus ei enää stressaa jatkuvasti, ole kiire tai tarvitse murehtia turhista asioita. Mutta eihän se niin mene, eihän. Asioita tapahtuu, murheet muuttaa muotoaan ja ne samat taakat elämässäsi tulee mukanasi elämäntilanteesta toiseen, jos et luovu niistä. Kaikkiin asioihin ei tietenkään voi vaikuttaa, se on ihan fakta, mutta yllättävän moniin voi. Ja usein niistä pienistä valinnoista on eniten hyötyä pidemmällä tähtäimellä.

Olen jo jonkin aikaa opetellut kuuntelemaan itseäni ja tämän ajatustyön ansiosta, olenkin löytänyt elämästäni kuormittavia ja myrkyllisiä asioita, jotka häiritsevät onnellisuuttani. Tiedätkö ne pienet ärsykkeet, jotka nakertavat jatkuvasti takaraivossa? Sellaisia voivat olla tilanteita jotka saavat mielesi aina maahan, asioita jotka tuovat mieleen ikäviä muistoja tai huokuvat muuten negatiivista energiaa, pieniä tai isoja juttuja. Näiden asioiden tunnistaminen ja niistä luopuminen on auttanut ainakin minua valtavasti ja siksi haluankin jakaa listani teidän kanssa.

AVAIMET PAREMPAAN ELÄMÄÄN

1. Luovu myrkyllisistä "ystävistä".

Olen muuttanut elämäni aikana muistaakseni 14 kertaa. Ystävyyssuhteita on kertynyt ympäri Suomen ja osa niistä pysyykin välimatkasta ja muuttuvista elämäntilanteista huolimatta. Puhun kuitenkin murto-osasta. Ystävyyttä ei voi pakottaa säilymään, tunteet voivat hiipua samoin, kuin parisuhteissakin. Yhtäkkiä huomaat, että ette ole enää mistään sama mieltä, arvonne riitelevät keskenään ja ne pari kertaa vuodessa käydyt kuulumisten vaihdot kahvikupposen äärellä tuntuu aina vain enemmän velvollisuudelta. On todella ok, hyväksyä tilanne ja jättää hyvästit. Ette tarvitse pakotettua ystävyyttä, josta todennäköisesti kumpikaan teistä ei enää nauti.

Punnitse suhteitasi ja mieti, mitä saat ystävyydeltä. Onko suhteenne tasapuolinen? Soittaako ystäväsi vain, kun tarvitsee sinulta jotain? Kysyykö ystäväsi kuulumisiasi vain kertoakseen omat huolensa? Koetko, että ystävyydestänne on sinulle hyötyä? Onko tapaamiset muuttuneet kiusallisiksi? Ettekö enää viihdy toistenne seurassa?

2. Hankkiudu eroon materiataakasta.

Tavarapaljous saa mut ahdistumaan. Ahtaaksi ängetyt huoneet, paperipinot ja romulaatikot, jotka pitävät sisällään 20 Ikean työkalua, irronneita nappeja ja rikkinäisiä kyniä. Luovu kaikesta, mitä et tarvitse. Näistä voit aloittaa karsimisen:

- Ylimääräiset suoratoistopalvelut. Meillä oli aiemmin 4 eri suoratoistopalvelua, älytv:n sovelluksien ja Elisa Viihteen lisäksi. Elisa Viihteestä luovuimme täysin ja valitsimme itsellemme pari tärkeintä suoratoistopalvelua. Enempään ei aika riittäisikään.

- Vähälle käytölle jääneet elektroniset laitteet, kuten erilaiset keittiösuristimet, vanhat puhelimet ja soittimet.

- Vaatteet joita et käytä.

- Tuplakappaleet. Kahden hengen talous ei tarvitse kahta juustohöylää tai kymmentä aluslakanaa.

- Uutiskirjeet miljoonista eri kaupoista, joissa et edes käy ja mystiset sähköpostit tahoilta, joista et tiedä hölkäsen pöläystä. Suoraan siirto roskakoriin, esto tai suodatin.

- Ilmaisjakelut ja mainokset, ei kiitos.

3. Pidä kotonasi vain tavaroita, joista pidät.

Kotona vietetty aika ei saa tuottaa negatiivisia fiiliksiä. Älä siis täytä kotiasi asioilla, joista et pidä. Näe vaivaa siihen, että viihdyt kotona. Älä anna sohvapöydän, tai sängynpäädyn ärsyttää sinua. Etsi silmääsi mielyttäviä tuotteita vaikka kirppareilta, tori.fi:stä tai sijoita uusiin. Kodin hyvä fengshui säteilee myös suhun!

4. Syö oikein.

Enkä nyt tarkoita, että sun pitäis syödä niinkuin minä, vaan niinkuin susta tuntuu hyvältä. Panosta säännöllisiin ruoka-aikoihin ja ruuan laatuun. Se mitä syöt, vaikuttaa suoraan jaksamiseesi ja terveyteesi. Terveellinen ja tarpeeksi usein nautittu ruoka edesauttaa terveenä pysymistä ja pitää sut energisenä koko päivän. Suosittelen kuitenkin syömään mahdollisimman paljon kasvispainotteista ruokaa, kypsennettynä sekä tuoreena. Älä syö yli tarpeidesi ja käytä laadukkaita raaka-aineita.

5. Järjestä aikaa ystävillesi ja perheellesi.

Minä, Seeti ja ystävämme olemme aika kiireisiä ja lähes kaikki meistä työskentelee vuorotyössä. Yritämme siitä huolimatta järjestää kaveriporukkamme kanssa yhteistä aikaa säännöllisesti, edes pikaisesti olusten merkeissä. Mikään ei vaikuta onnellisuuteen enemmän, kuin meidän rakkaat ihmiset. Panosta siis ihmissuhteisiin, sehän on elämässä lopulta kaikkein tärkeintä.

6. Suunnittele, pysy ajan tasalla.

Unohtelu ja yllätykset luovat kiirettä ja stressiä. Suunnittelemalla löydät sen oikean päivän asioiden hoitamiseen ja voit jakaa tekemisiäsi helpommin, etteivät ne sitten kasaannu deadlinen lähestyessä. Joulu on tästä loistava esimerkki. Joululahjathan voi hankkia reippaasti etukäteen, ettei sitten jouluviikolla tarvitse mennä kauppoihin jonottelemaan ja harmittelemaa, kuinka sitä tiettyä villapaitaa ei enää löytynytkään. Kun olet perillä siitä mitä tapahtuu, on helpompi järjestää aikataulunsa niin, että aikaa jää myös lepäämiseen.

7. Nuku tarpeeksi ja herää ajoissa.

Aivot on tärkein elimesi, pidä niistä huolta. Sen lisäksi, että ruokit niitä hyvin ja karsit niiltä rasitteita, tulisi vielä antaa niille tarpeeksi lepoa. Ajoissa herääminen ehkäisee kiirettä, joten varaa aamuusi tarpeeksi aikaa. Yritä mahdollisuuksien mukaan pitää unirytmistäsi kiinni jopa viikonloppuisin. Tarvitset myös irtiottoja, eli en todellakaan kehota menemään joka ilta kymmeneltä nukkumaan ja heräämään kahdeksalta. Pidä hauskaa ja korjaa "repsahdukset" niin, että aivosi ehtivät palautua ennen, kuin vaadit niitä toimimaan ja skarppaamaan taas 100 prosenttisesti.

8. Palkitse itsesi.

Voititko pelkosi? Saitko tunnustusta töissä? Saitko kokeesta kiitettävän? Juhli, olet ansainnut palkinnon. Kehu ja palkitse itseäsi säännöllisesti, niistä vähän pienemmistäkin saavutuksista. Pieni juhla arjen keskellä motivoi ja pitää oravanpyörän kurissa. Mä tykkään kerätä pieniä onnistumisia ja tehdä listoja askareista, jotka eivät kuulu ihan jokaviikkoisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi verhojen vaihtamisesta, mattojen tamppauksesta ja multien vaihtamisesta kukille, olen ansainnut viiniä tai kukkia.

9. Kohtele toisia, kuten haluat itseäsi kohdeltavan.

Superklisee, tiedetään. Karmaan uskovana ihmisenä, mulle tulee kuitenkin hyvä fiilis siitä, kun olen mukava ja oikeudenmukainen kaikille. Uskon, että hyvät teot tuovat minulle hyvän mielen lisäksi, myös hyviä asioita. Mahdollisesti ainakin tulevaisuudessa hyviä tekoja näiltä, joille olen ollut ystävällinen. Puhdas omatunto tuntuu hyvältä, eikä valvota öisin. Onko esimerkiksi toisista pahan puhuminen tai juoruilu koskaan hyödyttänyt sinua mitenkään? Teot tulevat aina takaisin päin, olivat ne sitten hyviä tai pahoja. Minä suosin niitä hyviä.

10. Tee sitä, mitä rakastat.

Vietät suurimman osan elämästäsi töissä. Miksi siis tekisit jotain, mistä et pidä? On varmasti pelottavaa vaihtaa työtä, tai siirtyä työelämästä koulunpenkille matkalla kohti unelmia. Tai ehkä haluat yrittäjäksi. Se vasta onkin pelottavaa, usko mua. Tietty siinä unelmaduunissakin tulee vastaan huonoja päiviä, epäonnistumisia ja stressiä, mutta se että negatiiviset fiilikset on enemmän poikkeus kuin sääntö, tekee unelmista tavoittelemisen arvoista. Vaikka elämäni yrittäjänä ei ole aina ruusuilla tanssimista, niin rakastan mun työtä ja olen siitä äärettömän ylpeä. Pari rohkeaa ja raskasta ponnistusta ja vihdoin voin tehdä sitä, missä koen olevani parhaimmillani. Se on nostanut elämäniloani huomattavissa määrin.

11. Rakasta itseäsi.

Kuuntele itseäsi, anna itsellesi aikaa, pidä vapaapäiviä, liiku, pidä itsestäsi huolta, älä ole liian ankara itsellesi ja lopeta ylisuorittaminen. Näiden kohtien täyttäminen on ainakin minulle todella vaikeaa ja kamppailen niiden kanssa säännöllisesti edelleen. Ylisuorittaminen ja siitä uupuminen tuo mukanaan morkkiksen, jossa huomaan ruoskivani itseäni "laiskuudestani". Siinä on oravanpyörä, joka pysähtyy vasta kun pysäytät sen. Mun rutiineihin kuuluu säännöllinen meditointi ja joogaaminen, niiden avulla olen voinut pitää pienen preikin arjen hulinasta ja keskittyä itseni kuuntelemiseen.

- Jasu

Tykkää-merkinnät

Kommentit