9 VINKIÄ, KUINKA SÄÄSTÄÄ LUONTOA RUOKAKAUPASSA

Yhteistyössä: Ekoarki.fi

Olen lähes vuoden ajan miettinyt ankarasti, miten muuttaisin kulutustottumuksiani mahdollisimman luontoystävälliseksi. Heräsin todellisuuteen katsottuani Youtubesta Zero Waste -videota, joka putkahti etusivun suosituksiin. Videossa kehotettiin analysoimaan omaa ostokäyttäytymistä ja roskiksen sisältöä. Hieman huvittuneena, rinta rottingilla suuntasin jääkaapille. Syön kasviksia, kulutukseni on varmasti huippuluokkaa! Ensimmäisenä käteeni osui muoviin pakattu paprika, seuraavaksi muovilaatikollinen rukolaa, samanlainen herkkusieniä ja kortsukurkku (muoviin pakattu kurkku). Tajusin, että olisin löytänyt jokaisen näistä tuotteista ilman muovia. Ainakin melkein, rukolan olisin ostanut ruukussa ja iskenyt multaan.

On totta, että nykypäivänä voi olla hankala löytää tuotteita ilman muovipakkauksia. Se on kuitenkin mahdollista, jos haluaa nähdä hieman vaivaa. Itse kävelen usein vähän pidemmän matkan kauppaan, jossa myydään enemmän vihanneksia ilman muovipakkauksia, lähikaupasta saa taas juureksia ilman pakkausta ja keskustan Punnitse ja Säästä:stä voin ostaa suurimman osan kuivatuotteista omiin lasipurkkeihini. En halua kuulostaa miltään kaatispyhimykseltä, en minäkään aina työpäivän päätteeksi jaksa muistella, että mistähän kaupasta saikaan kaalia ilman muovia. Olen kuitenkin pyrkinyt siihen, että pyhitän aikaa ostoksille, jotta raahaisin kotiini mahdollisimman vähän asioita, jotka myöhemmin joudun raahaamaan roskakatokseen.

Ekoarki lähetti mulle ihanan aurinkoisen, kierrätysmateriaaleista rakennetun kauppakassin ja siitä inspiroituneena päätin tulla jakamaan teille mun vinkit järkevämpään kauppareissuun.


9 VINKKIÄ, KUINKA SÄÄST��Ä LUONTOA RUOKAKAUPASSA


1. Ihan ensimmäisenä tulee muistaa se oma kauppakassi. Kangaskassia on hyvä kantaa aina mukana, siten se ei pääse unohtumaan. Tämän mun kuvissa näkyvän Saara Kohtalon valmistaman Onni-repun löydät täältä.

2. Suunnittelu ja ennakointi. Selvitä kaupat, joista saat mahdollisimman paljon muovittomia tuotteita. Itse mietin aina kaupungilla, että puuttuuko kotoa jotain, mitä myöhemmin tarvitsisin. Täten vältän tilanteen, jossa tarvitsen riisiä ja en jaksa raahautua lähikauppaa pidemmälle. Tästä muodostuu kyllä rutiini ajan myötä.

3. Lasipurkit ja muut säilytysastiat. Monista kaupoista voi ostaa tuotteita omiin astioihin esimerkiksi liha- ja kalatiskiltä.
Mainitsinkin jo, että Punnitse ja Säästä:stä saan lähes kaikki käyttämäni kuiva-aineet omiin purkkeihin. Esimerkiksi riisin, pastan, pähkinät ja siemenet, soijatuotteet, myslit, oluthiivan ja kuivatut marjat.


4. Älä osta liikaa. Toinen vaihtoehto on ostaa paljon ja pakastaa. Tavoite on kuitenkin se, että mikään ei ehdi pilaantua kaapissa. Ei heitetä ruokaa roskikseen.

5. Osta vihannekset irtona. Monet vihannekset voi iskeä ostoskoriin ihan ilman pikkupussejakin. Jos irtonaisten tuotteiden kanssa asioiminen menee hankalaksi, ota omat kestopussit mukaan. Kestopusseja löytää myös jo monista ruokakaupoista, hinnat taitavat pyöriä jossain 80 sentin luokassa. Näppäräsormiset virkkaavat, tai ompelevat pussinsa itse.

6. Suosi irtokarkkeja ja muita herkkuja, joita voit ostaa joko paperipussiin tai omaan pakkaukseen.


7. Osta kolhiintunut, näin ennaltaehkäiset tulevaa hävikkiä. Pilaantunutta tuotetta ei tietenkään tarvitse mennä ostamaan, mutta esimerkiksi hieman kolhiintuneet ja astetta käyremmät kurkut on ihan yhtä herkullisia, kuin ne tikkusuorat yksilöt. Käyräkurkut ovat edullisempiakin.

8. Älä skippaa ensimmäisenä olevaa tuotetta. Rivin ensimmäinen tuote saattaa menettää käyttöpäiväyksensä, jos porukka valikoi aina taaimmaisen purnukan. Se on turhaa hävikkiä.

9. Valitse mieluiten lasi-, metalli-, paperi- tai pahvipakkaus. Mä hyödynnän lasipurkit ostoksilla ja metallitölkeistä saa taimipurkkeja.

Haluan tähän loppuun vielä vähän hehkuttaa Ekoarki.fi:n ideologiaa. Yrityksen tuotteiden tarkoituksena on korvata arjessa käytettävät, kertakäyttöiset ja luontoa kuormittavat esineet kestävillä vaihtoehdoilla. Tuotteet valmistetaan pääsääntöisesti suomalaisena käsityönä, uudelleenkäyttömateriaaleja suosien. Poikkeuksena sääntöön toimii Bee's Wrap'it, jotka valmistetaan mehiläisvahasta Yhdysvalloissa. Olen pitkään ihastellut Ekoarjen kestohedelmäpusseja ja -vanulappuja, mutta suostun satsaamaan uusiin vasta, kun aiemmista aika jättää.

JOKO SÄ KÄYTÄT KESTOPUSSEJA KAUPPAREISSULLA?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Myrsky,
Tässä tuli muuten muutama uus juttu miullekin! En esmes tienny, että P&S antaa ostaa omiin purnukoihin!! Kuin siistiä!
www.pikkublog.com
SlowAndSimple
SlowAndSimple,
No äläpä kuule!
nouw.com/slowandsimple
Tipa
,
Mua kiinnostais semmonen, että ootko laittanut merkille tuleeko ostokset kuinka paljon kalliimmiksi kun koittaa löytää pakkauksettomia tuotteita? Esim. Punnitse&Säästä ei käsittääkseni todellakaan oo ihan sieltä halvimmasta päästä oleva kauppa.
SlowAndSimple
SlowAndSimple,
Hmm... Voisin yrittää vaikka ensi kuussa vertailla hintoja. En ole ainakaan huomannut kovin suurta eroa, koska yleensä ostan p&s:stä tuotteita, jotka ovat hinnakkaita kaikkialla, kuten juuri pähkinöitä. Riisit yms. saattaa tietty olla hintavampia siellä, kun marketeissa. Mutta yritän saada tästä faktaa kasattua!
nouw.com/slowandsimple
SuviAnnika
SuviAnnika,
Hyviä neuvoja! Osa oli uusia mullekin. Isäni on aina käyttänyt kaupassa käydessään omia muovi- ja kangaspusseja ja olen seurannut perässä häntä, ottamalla mukaan oman pussin/kassin/repun. 😊
nouw.com/suviannika
SlowAndSimple
SlowAndSimple,
Mahtia, hyvä faija!
nouw.com/slowandsimple
stepstoselflove
stepstoselflove,
Ihania vinkkejä! Mä oon koittanut aina välttää turhia muovipusseja ja pakkauksia joita ei voi kierrättää 😊 Miten toi käytännössä menee, jos haluaa pakata esim P&S:n pähkinät omaan lasipurkkiin, niin kuinka ne punnitaan?:o
nouw.com/stepstoselflove
SlowAndSimple
SlowAndSimple,
Hei joo, voisin tehdä tästäkin ihan oman postauksensa joskus. Mutta yksinkertaisuudessaan näin: menet tiskille tyhjän purkin kanssa -> purkki punnitaan tyhjänä -> käyt täyttämässä purkin -> tyhjän purkin paino vähennetään kokonaispainosta kassalla. Tadaa!
nouw.com/slowandsimple