2 x RUOKAA TOUKOKUUN SATOKAUSITUOTTEISTA
Kaupallinen yhteistyö: Porlammin Meijeri
Satokausituotteiden käyttäminen on rikastuttanut ruokavaliotani huomattavissa määrin. Olen super onnellinen siitä, että esimerkiksi vanha inhokkini munakoiso, on löytänyt tiensä mun sydämeen aivan hullun lailla. Olin uudesta ystävästäni niin innoissani, että päätin pyhittää munakoisoresepteille kokonaisen postauksen. Toukokuun satokausi tuo tullessaan toki paljon kotimaisiakin upeuksia, joka saa munakoisohypeni vaikuttamaan ehkä vähän hölmöltä. Mainittakoot siis tasapuolisuuden nimissä myös kotimainen retiisi, joka ei koskaan aiemmin ole kuulunut ruokakomeroni antiin ja tässä sitä nyt kuitenkin vetelen lounassalaatissa.
Palatakseni ex-inhokkiini munakoisoon, on se mennyt aina alas yhdessä ruuassa. Moussaka on kaikessa herkullisuudessaan onnistunut peittämään ikävät ajatukseni munakoisosta jo ihan lapsena ja nyt, kun tämä violetti möhkäle maistuu jo vaikka ihan sellaisenaankin, niin pitihän äidin reseptiä testata ensimmäistä kertaa vegaanisena versiona. Sain kunnian toteuttaa postauksen yhteistyössä Porlammin Meijerin kanssa, joiden vegaaniset juustot huijasivat jopa lihamestarina toimivaa isäpuoltani. Porlammin Vege Plus -vuustoraaste sulaa muita kokeilemiani vegejuustoja huomattavasti paremmin ja soveltuukin täydellisesti mm. pizzaraasteeksi tai juustokastikkeeseen. Kyseinen raaste tähdittääkin tämän kuun reseptini.

MOUSSAKA
1 munakoiso
6 perunaa
TOMAATTIKASTIKE
2 dl soijarouhetta
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 dl paseerattua tomaattia
3 rkl punaviinietikkaa
1 tl kanelia
n. 2 dl vettä
kasvisliemikuutio
kuivattua oreganoa
oliiviöljyä
ripaus sokeria, suolaa ja pippuria
VEGAANINEN JUUSTOKASTIKE
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl margariinia
0,75 l kauramaitoa
150 g Porlammin Vege Plus vuustoraastetta

TEE NÄIN
- Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota pannulla oliiviöljyn, kanelin ja oreganon kanssa. Lisää loput kastikkeen ainekset. Vettä tulee lisätä sen verran, että soijarouhe kypsyy (n. 2 dl). Tarkista maku, kastikkeen tulee olla melko vahvasti maustettu.
- Iske kattilaan margariini ja vehnäjauhot. Margariinin sulettua, sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon kauramaito. Anna kiehahtaa, kokoajan sekoittaen. Lisää juustoraaste, sekoita ahkerasti niin kauan, kunnes juusto on sulanut.
- Kuori ja leikkaa perunat ohuehkoiksi lanteiksi ja munakoiso n. sentin paksuisiksi kiekoiksi.
- Voitele uunivuoka. Asettele vuoan pohjalle ensin kerros perunaa ja sen päälle kerros munakoisoa. Levitä päälle tomaattikastike ja vielä toiset kerrokset perunaa ja munakoisoa. Kaada lopuksi juustokastike kaiken peitoksi.
- Kypsennä 160 asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

SESONKIPIZZA
Pizzapohjia
TOMAATTIKASTIKE
1 tlk tomaattimurska
1 tlk tomaattipyreetä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 chili
reilu loraus oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl punaviinietikkaa
suolaa
TÄYTTEET
1 munakoiso
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa
(punaista chiliä)
TEE NÄIN
- Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota hetki kasarissa oliiviöljyssä, lisää sitten loput tomaattikastikkeen ainekset. Anna kiehua hiljalleen n. 10 min. Mausta reilusti.
- Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi, tai puoliympyröiksi. Paista hetki pannulla oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Levitä pizzapohjan päälle tomaattikastike, vuustoraaste, munakoisot ja puolitetut kirsikkatomaatit. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 min, tai kunnes pizza näyttää valmiilta. Viimeistele pizza tuoreella basilikalla ja punaisella chilillä.

SATOKAUSITUOTTEITA TOUKOKUUSSA mm.
kotimaiset:
RETIISI
KERÄKAALI
KIRSIKKATOMAATTI
KURKKU
RAPARPERI
TOMAATTI
VOIKUKKA
KORVASIENI
ulkomaiset:
MUNAKOISO
KESÄKURPITSA
AVOKADO
KARAMBOLA
JÄÄVUORISALAATTI
PAPRIKA
KIRSIKKA
VESIMELONI
TANKOPARSA
- Jasu
Tykkää-merkinnät
Kommentit




